Iarna a venit de ceva timp, dar se pare ca vremea rece a inceput sa se simta mai bine abia acum. Poate v-ati gandit ca daca aruncati o geaca mai groasa pe voi peste camasuta si fustita obisnuita o sa va aparati de frigul de afara… Sper ca nu faceti asta. Iarna trebuie sa va imbracati urmarind cateva reguli si astfel veti scadea sansele de a capata o raceala urata sau degeraturi.
Imbracati-va in straturi- sa nu va fie rusine sa purtati o pereche de dresuri sub blugi, un top din bumbac pe sub bluza. Oricat de « rusinos » si « copilaresc » li se pare unora decat sa capatati degeraturi mai bine folositi aceste haine pentru a va proteja mai bine de frig. Puteti incerca sa stratificati tinuta astfel :
-Primul stat consta in lenjeria intima si hainele in care ramaneti cand intrati in casa. Lenjeria mai groasa si fibrele naturale sunt optime pentru a face fata eficient frigului.
-Al doilea strat poate fi un pulover si o pereche de pantaloni putin mai grosuti. Rolul lui ar fi urmatorul : aerul trece prin el daca este expus direct vantului, dar poate mentine o temperatura constanta cand aerul nu se misca (mai pe scurt, capteaza aerul rece de afara in fibre si de il incalzeste inainte de a-ti atinge pielea) .
-Stratul al treilea este stratul exterior - acesta ajuta la lupta cu intemperiile si trebuie sa se opuna acestora. Cele mai indicate ar fi un palton gros stratificat sau o geaca de fas.
Aceste tinute ar trebui sa fie adaptate si destinatiei voastre astfel incat daca va este cald sa puteti sa dati jos un strat de haine fara a deranja pe nimeni. De asemenea ar trebui ca straturile de deasupra sa fie mai groase.
Proteja-ti-va bine extremitatile, mai ales picioarele ! Aproximativ 30% din caldura corpului se pierde pe la degete si extremitati. Asa ca nu va fie frica sa faceti rost de o caciula si o pereche de manusi, pe care sa le purtati cand teperaturile sunt scazute. Manusile din piele sau cele din material impermeabil, ambele imblanite - blana actionand ca strat izolator - sunt cele mai indicate.
Acum sa sarim de la capitolul vestimentatie si sa trecem putin in revista si cateva sfaturi de sanatate :
-Nu stati foarte mult timp in frig daca suferiti de afectiuni cardio - vasculare sau daca aveti probleme cu spatele. Daca trebuie sa indepartati zapada depusa in fata casei, incercati sa curatati doar locurile necesare, dupa care intrati in casa cat mai repede.
-Evitati sa stati afara in frig perioade mari de timp.
-Dupa ce ati stat in frig, consumati cat mai multe lichide, in special calde: supe, ceaiuri.
-In conditii de frig, epiderma sufera puternic deoarece circulatia sangvina, productia de grasimi incetinita si activitatea glandelor sudoripare sunt incetinite. De aceea, este recomandat sa utilizati creme hidratante, care au rolul de a pastra elasticitatea si supletea pielii si in special de a preveni uscarea epidermei.
-Nu sunt recomandate bauturile alcoolice pentru ca fac organismul mai vulnerabil in fata frigului, marind riscul aparitiei degeraturilor. Desi alcoolul da o oarecare senzatie de incalzire, nu are un efect durabil.
-Mirodeniile precum ardeiul iute, ghimbirul si scortisoara nu numai ca dau un gust bun mancarurilor, dar stimuleaza si circulatia sangelui, ducand la cresterea temperaturii corpului. Puteti sa presarati putin ghimbir proaspat peste mancarea gatita, sa adaugati scortisoara la tocanite, salate si prajituri, lapte si ceai sau sa consumati putin ardei iute, si astfel beneficiati din plin de efectul acestor mirodenii. Si pentru ca este sezonul portocalelor, mandarinelor si clementinelor, nu uitati sa va luati portia de vitamina C pentru a va intari sistemul imunitar.
Si un mic anunt : A inceput semestrul 2 si cum eu sunt eleva de liceu si voi avea cateva examene de dat va trebui sa ma concentrez mai mult pe scoala - lipsa de timp este mare deoarece liceul este la o distanta destul de mare si eu majoritatea timpului sunt plecata. Asa ca va rog sa intelegeti de ce o sa postez mai rar si imi cer scuze… Incerc sa imi fac timp dar cum spun si legile lui Murphy : Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost, în cel mai defavorabil moment posibil.